Vi är så stolta över att nu kunna presentera Dramaten som en av de byggnader vi kommer att springa igenom vid premiären av STHLM Urban Trail!

Kungliga Dramatiska Teatern grundades av teaterkungen Gustaf III år 1788. Sedan 1908 är hemvisten för verksamheten det pampiga marmorpalatset vid Nybroviken i hjärtat av Stockholm.

Huset är byggt i typisk jugendstil och är en av Sveriges mest påkostade offentliga byggnader. För utsmyckning exteriört och interiört anlitade arkitekten Fredrik Liljekvist flera av det tidiga 1900-talets främsta konstnärer så som Carl Milles och Carl Larsson. I marmorfoajén, en trappa upp, ville man skapa en konsthall, där publiken kunde ta del av svensk konst under pauserna.

Vid husknuten mot Nybrogatan utanför Dramaten står sedan 2009 en skulptur av skådespelaren Margaretha Krook (1925–2001). Statyn, som hålls ständigt uppvärmd, skapades på initiativ av Marie-Louise Ekman som var teaterns chef 2009-2014. Eirik Stubø är teaterchef idag.

På Dramatens scener ges idag allt från klassiska dramer och nyskrivna pjäser med Sveriges främsta skådespelare till konserter, samtal och spoken word-kvällar med morgondagens stjärnor.

Under sommaren 2017 spelas den mycket omtyckta familjeföreställningen Det blåser på månen och klassikern Doktor Glas med Krister Henriksson. I augusti återvänder den kritikerrosade monologen Mormors svarta ögon med Tanja Lorentzon, Frun från havet med Eva Röse i huvudrollen och Lars Noréns täta familjedrama Och ge oss skuggorna med bland andra Lena Endre och Örjan Ramberg i rollerna. Bland höstens premiärer kan vi se fram emot tidernas kärlekssaga Anna Karenina, de stora grekiska tragedierna Kung Oidipus/ Antigone i en mäktig dubbelföreställning, den nyskrivna svarta komedin Här kommer alla känslorna på en och samma gång och många fler!

Vill ni veta mer om Dramaten? 

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *